JOSEP BOIXADERA, DE PASTOR A FOTÒGRAF DE POBLES I CIUTATS



En el marc del Centre Cultural Can Fabra s’inaugura el proper dijous 5 de febrer l’exposició dedicada al fotògraf i editor de postals Josep Boixadera i Ponsa. La mostra vol reconèixer una de les figures cabdals del camp fotogràfic català. Figura fins fa poc desconeguda i que gràcies al treball de recerca de Ramon Roca i Virgínia Costafreda s’ha donat llum a les ombres d’en Boixadera. Josep Boixadera signava els seus treballs generalment amb les inicials del seu nom i primer cognom o dels dos cognoms. Aquest fet va comportar que durant molts anys ningú o pràcticament ningú sabés quin fotògraf s’amagava darrera d’ O.B., B.P. J.B.
 
Josep Boixadera i Ponsa. Autor desconegut. Fons Ramon Pla
Josep Boixadera i Ponsa va néixer a Benavent de la Conca, poble del municipi d’Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), el 1878, en el sí d’una família de camperols. L’any 1888 mort el pare als 49 anys. La mare quedava vídua amb tres criatures petites i l’economia familiar es veu minvada de sobte. Aquest fet comportarà que la mare hagi d’emigrar cap Manresa primer i després a Barcelona amb les dues filles per treballar en el servei domèstic de diverses famílies benestants catalanes. En Josep amb 14 anys quedarà sota la tutela d’uns oncles. Farà de pastor de bous fins que un dia se’n cansi i decideixi tocar el dos cap a Barcelona, tot seguint la línia del cablejat telegràfic. 


Fons Ramon Pla
Al barri barceloní de Gràcia iniciarà les seves primeres passes en el camp de la fotografia com aprenent en un estudi fotogràfic. Anys després, es trasllada a Sabadell on els seus cunyats feien de barbers i s’establi pel seu compte. L’any 1910 s’associarà amb l’impressor Josep Obradors i Pascual –d’aquí les inicials O.B., Obradors i Boixadera- , el qual tenia una impremta a la plaça Major de Sabadell des de l’any 1896. Un any després, la col·laboració amb Josep Obradors quedava dissolta i s’estableix de nou pel seu compte i com a fotoperiodista en diverses revistes i diaris de l’època. A partir d’ara signarà primerament B.P. i després J.P. Viatjarà per pobles i ciutats del Principat però també per la resta dels Països Catalans i de l’Estat espanyol tot retratant edificis, places i carrers amb la ferma idea de reconvertir aquestes imatges en targetes postals. A finals del segle XX es popularitzen les targetes postals com a mitjà de comunicació fet que comportarà el seu ús massiu entre la població fins a l’arribada d’Internet en que deixarà de ser-ne protagonista. Segons Roca i Costafreda (2010): “Els temps següents van estar centrats en una extensa producció de postals, sobretot de les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona, i en el perfeccionament de les tècniques fotogràfiques; per això va efectuar diversos viatges a l’estranger, molt especialment a Alemanya. Aquest país era el capdavanter a Europa en la fabricació i exportació de material fotogràfic, des de les plaques, les càmeres, els objectius i els papers sensibles”


Fons Ramon Pla
El 1915 abandona Sabadell i s’instal·la de nou a Barcelona. És en els anys vint que visita el nostre poble i realitza diverses fotografies dels llocs més emblemàtics del nucli antic. Va plasmar una sèrie de 10 postals dedicades a Sant Andreu de Palomar. A destacar tres imatges realitzades –segurament el mateix dia-  des del terrat de la torre d’aigua de Can Serret –situada a tocar de les vies del tren, al carrer de Sant Adrià- on podem observar tres panoràmiques: de la Fabra i Coats, de la parròquia i els voltants del nucli urbà Sant Andreu de Palomar i l’estació de tren de Sant Andreu Comtal. Totes tres acolorides; tècnica molt freqüent en aquells anys. 



Fons Ramon Pla



Josep Boixadera es va casar amb Neus Mauri, nascuda a la Pobla de Segur el 1882. El matrimoni va tenir dos fills: en Josep i la Neus. En Josep mort l’any 1929 amb només 21 anys i tres anys després mort la filla d’una aturada cardíaca. Aquest trasbals familiar el fa abandonar la ciutat de Barcelona per anar a viure a Reus, on morirà el 1938 en plena Guerra Civil.


Darrerament, gràcies a l’esmentat treball de recerca d’en Ramon Roca i Virgínia Costafreda s’ha dignificat l’obra d’en Josep Boixadera,  un dels primers fotògrafs de la fotografia comercial i del fotoperiodisme. Des de Sant Andreu de Palomar s’ha volgut reconèixer aquesta tasca amb una exposició que demostri de forma esquemàtica el seu llegat fotogràfic i humà.



Pau Vinyes i Roig

Exposició “Josep Boixadera, de pastor a fotògraf de pobles i ciutats”
Centre Cultural Can Fabra
Del 5 al 28 de febrer de 2015
Inauguració el 5 de febrer, a les 19 hores.
Horari de visites: Dilluns a dissabte de 17 a 21 hores.

Comentaris