LA GUERRA CIVIL A CATALUNYA

El 14 d'abril de 1931 Francesc Macià proclama la República Catalana dins de la Federació de Repúbliques Ibèriques des del balcó del Palau de la Generalitat de Catalunya, a la plaça de Sant Jaume. Les forces republicanes havien estat les vencedores de les eleccions municipals celebrades dos dies abans. L'Estat espanyol esdevenia una república i enrere quedava la monarquia autoritària. Naixia la Segona República Espanyola. Un nou règim carregat de valors i de dignificació democràtica. Amb alts i baixos, la nova República va esdevenir el punt de llança de nous projectes socials, polítics i culturals -alguns no realitzats pels esdeveniments polítics- que van comportar la modernització d'una societat que aspirava a ser homologable amb les potències democràtiques europees. 

Proclamació d ela República Catalana des del balcó de la Generalitat de Catalunya per part d'en Francesc Macià, el 14 d'abril de 1931. Foto Arxiu Particular.
El 16 de febrer de 1936 es celebraven les terceres eleccions legislatives a Corts del període republicà. Aquest cop les forces republicanes d'esquerres anaren coalitzades i en resultaren vencedores enfront una dreta desunida. A Sant Andreu de Palomar el Front d'Esquerres fou l'opció vencedora (de fet a totes les conteses electorals de la Segona República ERC i els seus aliats foren els vencedors en aquest indret del Pla de Barcelona). Amb el triomf de les esquerres republicanes es decretà una amnistia per a tots els presos polítics derivats del sis d'octubre de 1934. Entre els presos amnistiats el president de la Generalitat de Catalunya i els seus consellers. Es restabliren els ajuntaments suspesos i l'Estatut d'Autonomia. A partir de l'1 de març Esquerra Republicana de Catalunya emprenia de nou el rumb del lideratge de la política catalana recuperant el poder de les institucions de les quals n'havia estat expulsada.

Durant els primers dies de la nova legalitat democràtica a Catalunya es visqué una certa normalitat, només escapçada per l'assassinat dels germans Badia. Miquel Badia destacat dirigent d'Estat Català fou abatut per un escamot anarquista. L'Ajuntament de Barcelona i els altres ajuntaments catalans així com la Generalitat de Catalunya s'esmerçaven a recuperar aquell esperit d'abans de l'octubre de 1934. 

Cartell de l'Olimpíada Popular
D'altra banda, el 18 de juliol s'havia de celebrar l'Olimpíada Popular, en resposta als Jocs Olímpics de Berlín, els quals havien rebut el vist-i-plau del comitè Olímpic Internacional. Aquelles olimpíades significaven la legitimitat del règim nazi de Hitler i per aquest motiu Barcelona , que havia sortit derrotada en l'elecció de ciutat per celebrar els jocs olímpics de 1936, va ésser l'escollida per a fer uns jocs paral·lels en què els valors democràtics i republicans excel·lissin enfront de la propaganda del feixisme imperant a mitja Europa. El sollevament del 17 de juliol va estroncar del tot la inauguració i realització de l'Olimpíada Popular de Barcelona. A la ciutat Comtal s'havien desplaçat centenars de ciutadans i ciutadanes provinents d'altres països amb el propòsit de participar-hi. Molts d'ells eren de fortes conviccions antifeixistes, van romandre al país i s'allistaren com a voluntaris a les Brigades Internacionals, escamots que lluitaren en el bàndol republicà durant gairebé dos anys tot defensant la República. La tardor de 1938 el govern de la República presidit per Juan Negrín els obligà a retornar a llurs països, en virtut dels acords de no intervenció.

A Catalunya així com a la resta de l'Estat ningú s'esperava que un grup de militars i civils es sollevarien en contra del règim legítim de la República. Els ciutadans de peu estaven capficats amb l'onada de calor i els més privilegiats, pocs per cert, amb les vacances d'estiu. Les fàbriques com la Maquinista, la Hispano i la Fabra i Coats funcionaven a ple ritme. La quotidianitat civil es va veure alterada pel cop d'Estat iniciat el 17 de juliol al nord de l'Àfrica. Com una taca d'oli s'anà estenen cap a la península. Tanmateix, el cop no va triomfar en moltes ciutats i pobles de l'Estat. El 19 de juliol el cop esclatava a Barcelona, però va ésser vençut. Gràcies a l'acció coordinada de la Generalitat de Catalunya, les forces d'ordre públic – Guàrdia d'Assalt, els Mossos d'Esquadra comandats per Frederic Escofet i Pérez Farrás i sobretot per la Guàrdia Civil dirigida pel comandat Escobar-, el comandant Felipe Díaz Sandino -responsable de l'aeròdrom de Barcelona- i amb l'ajut dels obrers que van sortir al carrer el cop a Barcelona va fracassar. El general Goded, vingut expressament des de Mallorca per fer-se càrrec del sollevament a la capital catalana, en veure que el cop era fallit es rendí i va ésser detingut, jutjat i afusellat al cap de pocs dies.

S'iniciava una revolució social capitanejada pels anarquistes de la CNT-FAI. Es crearen milícies antifeixistes i es col·lectivitzaren les fàbriques. Milers de voluntaris i voluntàries (fins a l'octubre de 1936 les dones pogueren combatre al front com a soldats, després foren rellevades a tasques logístiques de rereguarda) s'allistaren a l'exèrcit popular per combatre a l'exèrcit sollevat al front. Barcelona i Catalunya visqueren una onada revolucionària sense precedents. La vida quotidiana es socialitzà.

D'altra banda, persones de tarannà conservador i religiós foren assassinades o empresonades. Els més afortunats pogueren fugir i passar cap al bàndol franquista o exiliar-se a França. Alguns pogueren fugir gràcies a les gestions realitzades per membres dels governs de la Generalitat i de l'Ajuntament. El principal líder de la dreta catalana, Francesc Cambó -dirigent de la Lliga Catalana- va organitzar des de l'exili un servei d'espionatge i un manifest de suport al general Franco, màxim dirigent dels sollevats. 

Bombardeig per part de l'aviació feixista italiana a la Barceloneta, el 29 de maig de 1937. Carlos Pérez de Rozas / AFB
Durant els quasi tres anys que va durar el conflicte bèl·lic moltes ciutats i pobles del bàndol republicà van ésser bombardejades per l'aviació feixista. El cas més emblemàtic va ésser la ciutat de Barcelona, la qual va ésser bombardejada des de febrer de 1937 fins al gener de 1939 de forma sistemàtica i continuada per l'aviació feixista italiana, provocant la mort de milers de persones innocents. L'objectiu era atacar a la població civil per tal de desmoralitzar-la i restar suport a la República. La vida a la rereguarda es va fer difícil però no complicada, atès que la solidaritat va esdevenir un puntal de primer ordre. Es construïren refugis antiaeris, es racionalitzà amb targetes els queviures i s'organitzaren cantines escolars per a alimentar a la població infantil, la més feble. En aquest darrer cas gràcies , en part, als ajuts rebuts per organitzacions humanitàries. 

Arribada de refugiats desplaçats d'altres indrets de l'Estat arran de l'ofensiva de l'exèrcit franquista. Carlos Pérez de Rozas / AFB
El 25 de juliol de 1938 s'iniciava la Batalla de l'Ebre, una autèntica carnisseria humana. Perduda la batalla i aflaquides les tropes militars republicanes començava de forma inexorable la caiguda de Catalunya. El 26 de gener queia Barcelona i el 9 de febrer era ocupat tot el territori autònom català. El país i la República havien sigut vençuts. Unes 500 mil persones creuaren la frontera per anar a un exili incert. Molts foren recollits en camps de concentració francesos, primer, i alemanys arrel de l'esclat de la Segona Guerra Mundial, patint fam i mort i d'altres pogueren exiliar-se a Amèrica. Entre les persones assassinades per ordre de Francisco Franco hi ha Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya. Anys més tard alguns van decidir retornar i visqueren els darrers dies en una Catalunya ofegada per un règim dictatorial. La llengua i la cultura catalanes foren perseguides i esborrades de l'esfera pública. Tanmateix, el renaixement de l'esperit català es va poder tornar a sentir gràcies a l'esforç d'entitats i persones que van salvaguardar els mots i la cultura.

Pau Vinyes i Roig
Historiador

Comentaris