LA BOMBA DE LES COTXERES

Grup de persones, entre ells tramviaires i un guàrdia civil, posant per al fotògraf davant els desperfectes causats per una bomba. ACME Newpictures/Fons Família Vinyes-Roig

Rastrejant per la xarxa vaig localitzar una fotografia que em va sorprendre. Segons el portal d'antiguitats i de segona mà la imatge en qüestió feia referència a Sant Andreu de Palomar. En ella s'albira un grup de gent, entre els quals conductors de tramvies i un guàrdia civil, al voltant d'un sot causat per una bomba. L'operari que rastreja en el forat és un tramviaire. Al dors de la imatge hi ha la següent anotació en anglès:



«Pla259123/ Bomb explodes in street of spanish town. A crater several feet deep was made in a street in San Andrés, Spain, recently, when a bomb exploded. The explosion was a reported to be work of political extremist. The above photo shows the depth of the credit line (ACME) 4/3/34»1

Dors de la imatge anterior. Fons Família Vinyes-Roig



Un segell amb les inicials Ref. Dept. Apr 9 1934 N.E.A. ens aporten més informació de l'encàrrec fotogràfic. La foto és signada per «Photo by ACME Newspictures». L'agència fotogràfica nord-americana CME va funcionar entre 1923 i 1952. Anteriorment va ésser coneguda com United Newspictures. El 1953 tot el seu llegat fotogràfic va ser comprat per United Press. Actualment el seu arxiu gràfic i documental és a repartit entre la Biblioteca del Congrés dels Estats Units d'Amèrica -majoritàriament-, l'agència californiana Corbis i la Biblioteca Pública de Nova York.

Encuriosit per l'afer de la bomba vaig anar directe cap a l'Hemeroteca de La Vanguardia. La recerca va ésser a partir de les dades de la imatge. L'esmentat periòdic ens descriu amb una imatge i una petita nota informativa el succés. Tanmateix, la data sobreposada al dors de la fotografia no coincideix amb la de la imatge (segurament va ésser datada a posteriori). Aquesta imatge ens remet a una altra que hem localitzat del Fons Família Mercadal-Montoll i que ens duu al mateix lloc dels fets. Podem establir que ambdues estampes són datades el mateix dia, mes i any. 

Grup de ciutadans davant de les cotxeres de Sant Andreu de Palomar, situades entre els carrers de Neopàtria (imatge) i Gran de Sant Andreu. Autor desconegut/Fons Família Mercadal-Montoll.
 
Antigues cotxeres de Sant Andreu de Palomar. Retoc fotogràfic Joaquim Nursals.



El succés, segons La Vanguardia, va tenir lloc la matinada del 24 de març de 1934. La nota informativa comenta:



«En la calle de San Andrés, junto a las cocheras de los tranvías, estalló esta madrugada una bomba de gran potencia, que habla sido colocada en la boca de una alcantarilla. La fuerza de la explosión levantó el pavimiento en una gran extensión y causó grandes destrozos en la cloaca. Los cristales de algunas casas vecinas quedaron echos añicos. La detonación, que fue muy violenta, causó gran alarma.»2

El 25 del mateix mes i any el diari La Publicitat també informava de l'esclat de la bonda del carrer de Neopàtria:

"A dos quarts de dues d'aquesta marinada ha esclatat un artefacte que havia estat col·locat a l'interior d'una claveguera, prop de la cotxera de tramvies de Sant Andreu. La detonació ha estat considerable i ha causat una gran alarma a tota la barriada. La forta explosió ha fet saltar la tapa de la claveguera que ha resultat trossejada. i ha aixecat un bon tros del paviment. No han ocorregut danys personals."

L'esmentat diari en titular de la notícia citada feia referència a la descoberta d'un dipòsit de material explosiu i armes al carrer de Provençals, a tocar de la fàbrica de Can Girona, a l'antic terme municipal de Sant Martí de Provençals. L'anarquisme més actiu i reaccionari estava fent estralls a Barcelona i una de les accions més contundents era el sabotatge de tramvies.


Les cotxeres i tallers de reparació dels tramvies eren situades entre els carrers Gran de Sant Andreu i de Neopàtria (actual edifici del Centre Cívic de Sant Andreu), ocupant l'espai de l'antiga fàbrica de Can Balcells. Inicialment eren les cotxeres del tramvia de foc i en ser substituït aquest per tramvies elèctrics, el 1902, van passar a formar part de la companyia que l'explotava.

Edifici de les cotxeres, cantó carrer Gran de Sant Andreu. Actualment Centre Cívic de Sant Andreu. Recreació de Joaquim Nursals.

Sabotejant, suposem, els tramvies els anarquistes creien acomplert el seu propòsit desestabilitzador. El que realment provocaven era el malestar i rebuig per part de la població obrera que utilitzava aquest mitjà de transport. Tot i això, hem inscriure aquesta acció violenta, que per sort no causa cap mort però si danys materials a les cases veïnes, en el context polític de l'època. El novembre de 1933 les forces dretanes amb la CEDA al capdavant van guanyar les segones eleccions legislatives de la Segona República. Les relacions entre la Generalitat i el nou govern republicà foren molt tenses i desembocaren amb els Fets d'Octubre de 1934. El clima polític a l'Estat espanyol estava farcit de moments virulents i l'anarquisme gaudia de molta força a Catalunya i en molts indrets de l'Estat espanyol. La CNT era el sindicat majoritari i fer-li ombra va ésser molt difícil.



P.D.: Deixem l'article en obert per tal d'anar afegint noves dades sobre la imatge i la seva autoria. També, emplacem als lectors i a les lectores que ens aportin dades per tal de poder-les tenir en compte i afegir-les, si s'escau, a l'escrit.



Pau Vinyes i Roig


1Traducció: «Pla259123 / bomba esclata al carrer en una ciutat espanyola. Un cràter de diversos peus de profunditat es va fer en un carrer de Sant Andreu, Espanya, fa poc, quan una bomba va explotar. L'explosió va ser, segons ens han informat, per obra d'extremistes polítics. La foto de dalt mostra la profunditat de la línia de crèdit (ACME) 04/03/34


2«Explosión de una bomba». La Vanguardia, Barcelona, 25 de març de 1934.

Comentaris