LA REVOLTA DE LES QUINTES A SANT ANDREU DE PALOMAR

Abans de 1845 l’obligatorietat del servei militar a Catalunya, i concretament a Barcelona i als pobles del seu pla, era inexistent. Alguns intents de posar-ho a la pràctica fracassaren estrepitosament. El general Espartero digué el 1840 : “ El barcelonés no es de mejor condición que otro pueblo para liberarlo del servicio de las armas". El 1845 s’intentava de nou sortejar la lleva de 1844.

Les quintes consistien en declarar a través d’un sorteig apte per al servei militar als mossos de cada cinc del llistat d’empadronament. El quintat podia estar-s’hi entre sis i vuit anys complint el servei, fins i tot a ultramar ( Cuba, Filipines i Puerto Rico). 

Dibuix que recrea el carrer Major de Sant Andreu de Palomar, empescat pel dibuixant de l'obra Cuadro histórico y pintoresco, datat el 1843. Extret de les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar.

A Sant Andreu de Palomar, el dia triat per al sorteig de les quintes fou el diumenge dia 6 de juliol de 1845. A la vorera d’enfront de la casa de la vila es col·locaren dues taules amb les urnes i les boles dels números del sorteig. Dos nois de la Casa de la Caritat foren els encarregats de l’extracció dels números. De bon matí es presentaren a la plaça de l’església – tot just davant de les taules per al sorteig -, el capità Boira, carlí, el Noi Baliarda i el Badó d’en Tardà, els quals estaven coordinats amb d’altres capdavanters d’indrets veïns on també es preparava la revolta.

Placa commemorativa a Francesc Baliarda, situada on es creu que hi havia la casa nadiua del Noi Baliarda. Arxiu Particular.

Els cabdills de la revolta esbroncaren als regidors i funcionaris presents i rebentaren les urnes i escamparen les boles. Els amenaçats feren escàpols vers a una casa veïna. Els presents recolzaren els revoltats i s’organitzaren per tal de fer front a l’arribada de les tropes reials que venien de Barcelona. Després de l’exaltació inicial, deixaren marxar a llurs cases als regidors i funcionaris.

Un grup de set soldats a cavall amb el caporal feren acte de presència a l’entrada del poble pel cantó de Casesnoves – avui tram del carrer Gran-Rambla Fabra i Puig-Virgili-. En principi no tingueren cap oposició, car anaven amb una bandera blanca. En creuar els primers carrers foren foragitats amb pedres i insults per la població allí present. Un dels soldats resultà ferit. Davant d’aquest fet, no tardaren en venir més reforços per a fer front als revoltats. Dirigits pel comandant Garrigó, els reforços no pogueren fer acte de presència, car a l’alçada de la Riera d’Horta foren rebuts a trets per les guerrilles urbanes d’en Baliarda. Mentrestant els revoltats havien fet arribar llurs missatges a les poblacions veïnes per tal de donar-los l’avís de l’èxit de la revolta, i així també s’afegeixin a l’avalot.

Des del campanar de l’església de Sant Andreu de Palomar ressonaren les campanes a sometent. Una munió d’homes i dones s’afegien a la revolta tot seguint la consigna d’en Baliarda i els seus companys de lluita.

Finalment arribà una columna de 700 soldats comandada pel coronel José Fulgosio del regiment de la Princesa, amb ordres estrictes de sufocar l’aixecament de forma immediata i sense escatimar mitjans. La fama de cruel del coronel Fulgosio era reconeguda més enllà de Barcelona. En Francesc Baliarda a punt estigué de ferir greument al coronel, però la sort dels cruels no té paradigma. Un maó llançat des de Can Soria, al carrer Gran, rebent el cap d’estat major del seu exèrcit, enfurismà al coronel. Davant d’aquest fet feu presoners als veïns de la casa. Volgué afusellar l’amo, el qual es salvà pels pèls. Davant l’embranzida que anava agafant la revolta , Fulgosio decidí dividir la tropa en dos blocs. La primera dirigida pel comandant Garrigó envoltà la població per l’esquerra incomunicant-la. Ho feu pel camí de Dalt – avui Concepción Arenal – cap a Can Tisó -avui final del carrer Gran-. En completar l’encerclament s’escoltaren campanes a sometent des de la veïna població de Santa Coloma de Gramenet. L’encert de mossèn Borràs de fer creure al comandant Garrigó que no eren campanes de sometent ans el contrari d’un bateig, desdiuen al militar de fer via cap a Santa Coloma de Gramenet.

Mentrestant Fulgosio entrava tort i dret pel carrer Nou – avui passeig de Santa Coloma-. Sense baixar del seu cavall repartia llenya sense miraments. Les tropes d’en Fulgosio anaven avançant a marxes forçades tot deixant un rastre de morts i ferits pel camí. Els cabdills de la revolta feren escàpols a corre-cuita. En Baliarda s’enfilà carrer Santa Marta enllà i el seu rastre es perdé. En Boira i en Badó de Tardà i d’altres s’esmunyiren pel pont del rec tot creuant els camps fins al Besòs per arribar a Santa Coloma de Gramenet. Després es dirigiren vers el monestir de Sant Jeroni de la Murtra. D’altres pogueren fugir des de dalt del campanar per l’ossera de l’església – actual cruïlla del Torrent d’en Paixalet i Segadors. Utilitzaren una de les cordes de les campanes per a fer l’escàpol. Amagats pels esvorancs del rec on aprofitaren que es fes negra nit per creuar el riu Besòs per anar cap a Santa Coloma de Gramenet.

Dalt del campanar hi hagueren alguns revoltats que volgueren resistir l’embranzida de les tropes del coronel Fulgosio. Cada cop més el poble de Sant Andreu de Palomar restava en mans de les tropes oficialistes. La plaça de l’església cap a quarts de tres de la tarda ja era en mans d’en Fulgosio. Mossèn Borràs feu de missatger entre els revoltats que restaven dalt del campanar i les tropes reials. El capità de la tropa prometent-los la llibertat si es rendien. Mossèn Borràs així els hi ho feu fer saber. Però en arribar a baix i obrir la porta del campanar foren encerclats i morts a cops de baioneta. En Fulgosio en arribar al lloc dels fets obligà al segon tinent alcalde – l’alcalde no hi era present en aquell moment- a respondre davant dels fets. Segons Mossèn Clapés a les seves Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar hi hagué el següent diàleg entre el segon alcalde Guardiola – conegut com en Paixalet - i el coronel Fulgosio:

Fulgosio: ¿Cuántos sublevados considera que hay?
Paixalet: De trescientos a cuatrocientos.
F: ¿Cuántos conoce Usted?
P: Ninguno.
F: ¡Más de trescientos y no conoce a ninguno! ¡Pronto, un cura, que lo confiese enseguida! – i adreçant-se als granaders, digué. ¡Así que concluya, fusilarlo!

Resseguiren casa per casa en busca de quintats. Fins i tot , en aquelles cases en les quals no hi havia el revoltat se’n duien el germà o el pare. En el cas de Can Jaume Calderón, s’endugueren el pare que a més a més era sec.

Tot seguit arribà l’alcalde Riera – conegut com a Volant –, al qual en Fulgosió l’obligà a pagar la suma de set reals, per a fer front als set cavalls malferits. Un cop fet el cobrament demà dos quintos per afusellar-los, perquè s’havia compromès a fer-ho amb els dos caps del motí. Entre els presoners en Fulgosio trià en Rovira i en Solé - en Rovira com en Baliarda havia estat miquelet a la guerra dels Matiners- tot dient: "Estos serán pasados por las armas". Amb molta sang freda en Rovira s’encarà a en Fulgosio per dir-li: "Dispense Usted. ¿Qué quiere decir pasados por las armas?". Sent secament contestat: "Que serán fusilados". En Rovira, sencer, s’encarà de nou i li replicà: "Nosotros no hemos hecho nada para ser fusilados". Tanmateix, Fulgosio girà cua i tot dient: ¡Basta ya! Ponerlos en capilla y avisar al cura".

Seixanta quatre quintos, els presoners de Can Soria i les autoritats s’encarrilaren encerclats per la tropa vers les afores de Sant Andreu de Palomar on feren estada un dia més. Tot i això, en arribar a la Riera Horta Fulgosio manà afusellar en Solé i Rovira. De res serviren els precs de mossèn Borràs per salvar-los-hi la vida. La crueltat del militar pogué més que el seny del mossèn. El dia 8 de juliol de bon matí la tropa i els quintats i presoners feren via cap a Barcelona. Mossèn Borràs cames ajudeu-me s’arribà a Santa Coloma de Gramenet per donar el crit d’alerta de la situació. Els revoltats decidiren refugiar-se a la serra de l’Obac i Sant Llorenç de Munt.

Testimonis de l’època recollits per mossèn Clapés i Corbera ens mostren la fera ferotge que era el coronel Fulgosio. Crits , plors foren els cants més escoltats d’aquella trista jornada andreuenca.

Cinc anys més tard, en Francesc Blaiarda retornaria per darrera vegada al seu Sant Andreu de Palomar de naixença. Traït i mort en una emboscada al replà de casa seva pels mossos d’esquadra. Morí en mans de la seva mare, al carrer que porta avui en dia el seu nom. El 1907, el consistori andreuenc atenent-se al passat republicà d’en Baliarda decidí donar-li el seu nom a l’antic carrer del Carme. Així doncs, el carrer Baliarda rep el nom de qui fou una de les peces cabdals de la revolta de les quintes de 1845. 


Dues imatges de la recreació de la Revolta de les Quintes de 1845.Arxiu Particular.

A inicis del segle XXI la Germandat de Trabucaires i Geganters de Sant Andreu de Palomar recrearen la Revolta de les Quintes. Membres de l'entitat, reforçats per gent i entitats vinguts de fora com els Trabucaires de Santa Coloma de Gramenet -imatge de dalt-, immortalitzaren aquest fet històric a l'actual plaça d'Orfila. 

Recull històric a càrrec d’en Pau Vinyes i Roig.

Comentaris