PLAÇA DE MOSSÈN CLAPÉS, D'ESPAI DEGRADAT A ESPAI URBANITZAT

Al nord de l'antic municipi de Sant Andreu de Palomar s'hi situava l'Hostal de Can Joan -també anomenat de la Bolla o de la Seca-, el qual es va enderrocar el 1972. L'espai que ocupava l'antiga masia, ja abans de ser enderrocada, es va batejar el 1965 amb el nom de plaça de Mossèn Clapés. El nomenclàtor feia honor a Joan Clapés i Corbera (1872-1939), historiador, poeta i sacerdot nascut a Sant Andreu de Palomar. Tanmateix, l'indret era un desgavell urbanístic amb un improvisat aparcament de cotxes on la brutícia era constant. 

 
L'espai que ocupa actualment la plaça de Mossèn Clapés era un improvisat aparcament de cotxes abans de la seva remodelació urbanística. Autor desconegut / Fons Jaume Ribó i Mañà.
Des de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar s'inicià una campanya a través del butlletí de l'entitat veïnal per a la seva urbanització i reordenació com a lloc per a l'esbarjo. El 1981 s'establiren els primers contactes amb el regidor del districte, Germà Vidal i Rebull, per tal de dignificar la plaça. L'1 de març d'aquell mateix any s'homenatjava una veïna que d'una manera voluntariosa mantenia un petit jardí a la plaça. Dies més tard, l'Ajuntament donava a conèixer l'avantprojecte d'endreçament de l'indret a càrrec de l'arquitecte Miquel Vidal i Pla. 

Primera remodelació de la plaça de Mossèn Clapés, inaugurada el 2 d'octubre de 1982 per l'alcalde Narcís Serra. Autor desconegut/ Arxiu AVSAP.
El projecte d'urbanització s'anà alentint, cosa que feu que el moviment veïnal emprengués de nou les mobilitzacions. A tocar de les eleccions generals del 1982, el 2 d'octubre, l'alcalde de Barcelona Narcís Serra i Serra, acompanyat del regidor del Districte Jordi Vallverdú i Gimeno, el president de l'Associació de Veïns Francesc Porret i Gay, i de nombrosos veïns i veïnes, inaugurava oficialment la plaça de Mossèn Clapés. 

Monument dedicat a l'historiador i capellà Joan Clapés i Corbera (1872-1939), obra de l'escultor Joan Mora. Autor desconegut/ Arxiu AVSAP.
Al bell mig de la plaça l'escultor andreuenc Joan Mora i Soler hi recreà una escultura al·legòrica a mossèn Clapés. L'any 1999, durant la remodelació de la plaça, el monument va ser enderrocat pels operaris de les obres. Els treballadors i arquitectes que van cometre la malesa no van ser jutjats i van quedar impunes. L'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar i el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias van realitzar enèrgiques protestes davant les autoritats municipals. Des de l'Ajuntament, a través del regidor del Districte Novè Ferran Julián González, es va proposar a l'escultor de refer de nou el monument. Tanmateix, l'artista s'hi oposà al·legant que ell no repetia obres escultòriques. Com a desgreuge, el consistori barceloní li encarregà l'obra escultòrica Llibres, situada al vestíbul de la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.

Pau Vinyes i Roig 

Text publicat inicialment a L'Abans del Districte de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic 1960-1997.


Comentaris