PETITA HISTÒRIA DE LA BIBLIOTECA IGNASI IGLÉSIAS



Tot just acaba de publicar-se el darrer llibre de la historiadora Assumpta Montellà "Lletraferides. La història de les nostres bibliotecàries", amb pròleg de Màrius Serra. Aprofitant aquest fet, recuperem part de l'article "La lectura pública a Sant Andreu de Palomar" publicat a la revista Finestrelles 16 (editada pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, el desembre de 2014), l'autor, l'historiador Pau Vinyes i Roig, ens descriu la Biblioteca Ignasi Iglésias i el dietari de la primera bibliotecària.

La Comissió Pro Biblioteca Pública Ignasi Iglésias

En un article publicat a la revista L’Andreuenc l’1 de maig del 1932, J. Esteve Gili remarcava l’oblit de la donació que Pere Coromines i Ignasi Iglésias van fer al poble de Sant Andreu de Palomar, el 1912. Proposava que en el 20è aniversari de la seva donació es fes alguna cosa per afavorir la realització de la biblbioteca. 

El 4 de maig del 1932 amics i entitats de Sant Andreu de Palomar es van reunir amb la finalitat de crear la Comissió Pro Biblioteca Pública Ignasi Iglésias, amb l’esperit de recuperar el llegat dels dos escriptors donants. Van adreçar una carta a l’alcalde republicà de Barcelona, Jaume Aiguader, en la qual exposaven els seus propòsits de creació d’una biblioteca pública a Sant Andreu de Palomar dedicada a l’il·lustre dramaturg i poeta andreuenc Ignasi Iglésias. La carta havia rebut el suport de més de quaranta signatures d’entitats andreuenques. Gràcies al suport de Josep Dencàs, conseller de la Generalitat de Catalunya i andreuenc, i de Joaquim Ventalló, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, les gestions es van arribar a bon terme. El conseller de Cultura, Ventura Gassol, va redactar el projecte de realització d’una biblioteca pública a Sant Andreu de Palomar: 

“(la biblioteca) d’una selecció ja existent de llibres que un dia el nostre enyorat Ignasi Iglésias donà als obrers d’aquelles barriades que ell tant estimava. A la seva memòria, aquesta biblioteca durà el seu nom, com a exemple i estímul per a tots.”[1]

Per motius polítics –hi va haver eleccions legislatives el 1933 i eleccions municipals el 1934– la decisió es va anar endarrerint. Finalment, el 25 d’abril del 1934, a instàncies del regidor de Sant Andreu, el doctor Codormí, va ser aprovat el pressupost i el projecte. Es van iniciar les obres de rehabilitació del segon pis de la Tinència d’Alcaldia per hostatjar-hi la nova biblioteca. També van començar els tràmits per dotar de personal tècnic el nou equipament cultural. Els Fets d’Octubre  del 1934, però, n’aturaren el procés. 

L’any 1935, la Biblioteca Pública Ignasi Iglésias va obrir les seves portes tot oferint un nou espai de cultura i saber a la ciutadania andreuenca. Un cop restablert el govern de la Generalitat anterior al 6 d’octubre, després de les eleccions legislatives del 16 de febrer del 1936 –les terceres de la República Espanyola–, es va organitzar una segona inauguració de la biblioteca, que va comptar amb la presència de Ventura Gassol, conseller de Cultura de la Generalitat, Carles Pi i Sunyer, alcalde de Barcelona, Cristià Cortés, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i Joan Codormí, regidor del Districte de Sant Andreu, així com d’Emiliana Vinyes, vídua d’Ignasi Iglésias. Durant la segona inauguració, del 12 d’abril d’aquell mateix any –a dos dies del 5è aniversari de la proclamació de la República Catalana i la Segona República Espanyola– es van realitzar a la plaça d’Orfila focs japonesos i enlairament de globus, així com un concert de la Banda Municipal del Districte Novè, dirigida per Joan Pich i Santasusana, i activitats infantils a càrrec de l’Avenç Obrer de Sant Andreu de Palomar i de l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar. 

El llibre d’or d’Ignasi Iglésias

L’any 1935, coincidint amb les gestions de la Comissió Pro Biblioteca Pública Ignasi Iglésias –que el va patrocinar–, es va publicar El llibre d’or d’Ignasi Iglésias. El llibre formava part d’una excel·lent col·lecció dedicada als autors teatrals i literaris del moment. 

Llibre d'Or. Fons Biblioteca Ignasi Iglésias.

Aquesta obra pretenia donar a conèixer la figura del dramaturg i poeta andreuenc al públic lector. En l’índex trobem una encertada biografia de l’escriptor, així com poemes i fragments de les obres que Iglésias va compondre en vida. També hi trobem les traduccions realitzades fins al moment de les seves obres, així com un epistolari de l’autor d’Els Vells amb intel·lectuals catalans de l’època. Entre els col·laboradors que van redactar articles en recordança d’Iglésias hi trobem: Tomàs Roig i Llop, advocat, escriptor i poeta; Lluís Capdevila, escriptor i periodista; Emili Guanyavents, autor de la lletra de l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors; el poeta nicaragüenc Rubén Darío; l’escriptor i polític Pere Coromines; el dramaturg Ambrosi Carrion; el polític i historiador Antoni Rovira i Virgili... I, per descomptat, també hi trobem unes paraules que Joan Maragall va dedicar a Ignasi Iglésias. Al final hi ha un reportatge gràfic de l’enterrament del “poeta dels humils” al cementiri de Sant Andreu de Palomar. Tot plegat és un testimoni de l’estima que el poble de Sant Andreu de Palomar sentia vers la figura del poeta. 

Josep Benet i Morell

L’historiador, advocat i polític Josep Benet i Morell (1920-2008), que va néixer a Cervera però que de ben petit ja va venir a viure a Sant Andreu de Palomar, a la masia de Can Magarola, va escriure el següent en les seves memòries:[2]

“Les tardes lliures de classe, podia estudiar assignatures de batxillerat i anar a llegir a la Biblioteca Popular Ignasi Iglésias, del carrer de Malats, també al barri.

En aquesta biblioteca, hi passaria un nombre incalculable d’hores llegint, sense gairebé cap ordre –sense mestratge, guiat només per la meva intuïció i el meu afany de saber–, un nombre considerable de llibres, abans d’anar al front, l’abril de 1938, i després de tornar-ne. Aquesta lectura seria completada amb els llibres que adquiria, amb els meus modestos estalvis, a les parades de llibres vells de Santa Mònica, prop de les Drassanes, i en les llibreries igualment de vell, del centre de de la ciutat, que vaig començar a visitar.”

Malauradament, la mort de Josep Benet va deixar molts lectors orfes de la continuació de les memòries. Tanmateix, els andreuencs hem tingut la sort de poder gaudir dels records de la seva vida i experiència juvenil andreuenca.  

El diari de la bibliotecària

Des del 1935 fins al 1997, les bibliotecàries de la Biblioteca Ignasi Iglésias, Francisca Farró, Pilar Buixareu, Pilar Bertrán, Núria Latre, Carme Pinyol i Maria Rosa Riera, van anar redactant el Diari de la Biblioteca, que a dia d’avui podem trobar digitalitzat en part. En aquest diari –primer en català, a partir del febrer del 1939 en castellà i, finalment, de nou en català–, s’hi narra el dia a dia de la biblioteca. Es va estudiar la possibilitat de fer una selecció de les pàgines més interessants del Diari de la Biblioteca, en relació amb fets històrics i socials, per tal de publicar-ho en format llibre, amb referències historiogràfiques del context en què s’emmarquen els fets narrats. Per dissort de l’actual bibliotecària, Gemma Domingo, el projecte va quedar paralitzat i es troba a l’espera que alguna editorial estigui interessada a publicar-lo. Tanmateix, és d’agrair que l’actual equip de bibliotecàries, amb la directora Gemma Domingo al capdavant i amb la coordinació d’Ester Corbera –responsable del fons local–, hagi pogut digitalitzar els fragments més interessants del Diari de la Biblioteca des del 1935 fins al 1944. Esperem que en un futur no gaire llunyà puguem disposar de la digitalització de l’obra sencera.
Transcrivim, tot seguit, diversos fragments escrits per la bibliotecària Francisca Farró, publicats al Diari de la Biblioteca i en què ens parla dels primers anys d’aquesta institució pública.[3]


Invitació inauguració Biblioteca Ignasi Iglésias, novembre de 1935. Fons Biblioteca Ignasi Iglésias.

1935

2 de desembre de 1935

“Comença la vida d’una nova biblioteca popular.  Aquesta biblioteca porta el nom d’Ignasi Iglésias, nom gloriós i venerat pel poble de Catalunya, però principalment pel nucli que forma la vasta barriada de Sant Andreu de Palomar, on va néixer el gran poeta i dramaturg. 

El poble que ell tant estimà i pel qual fou correspost amb fidel devoció compta des d’ara amb un recés amable i acollidor, per a tothom que vulgui enriquir la seva cultura espiritual.  

La Biblioteca està instal·lada al segon pis de l’edifici de la Tinència d’Alcaldia. És una mica inconvenient que els lectors hagin de pujar tantes escales, i sobretot que l’entrada no sigui exclusiva de la Biblioteca, però afortunadament, a la tarda, les altres dependències que hi tenen accés no funcionen. 

La Biblioteca “Ignasi Iglésias” és bastant gran. Disposa de dues sales (potser massa separades), una per a adults, l’altra per als infants. Convenientment decorades, amb cortines, gerros, magnífiques reproduccions de Miquel Angel, Rafael, El Greco i altres artistes, amb la nota de color dels llibres, en els armaris sencers, ben il·luminades, i amb bona calefacció, han quedat força escaients. 

Tinc per companya la Srta. Pilar Bertrán, que ha dirigit, fins ara, la Biblioteca Popular de Manresa amb un entusiasme que l’anima igualment en la nova tasca que ara comencem juntes.”

4 de desembre de 1935

 “La inauguració de la Biblioteca ha coincidit amb la Festa Major de Sant Andreu. 

Va tenir lloc, com he dit abans, el dia 30 de novembre a les 12 del matí, amb assistència del conseller de Cultura, Sr. Duran i Ventosa, del conseller delegat del Districte, Sr. Ferran de Segarra, el Director de Biblioteques Populars, Sr. Jordi Rubió, altres personalitats, i la Sra. Vda. d’Ignasi Iglésias, que formaven la Presidència. 

Va obrir l’acte el Sr. Rubió, i parlaren, després, els Srs. Segarra, i Duran i Ventosa, respectivament. 

Tots els parlaments foren optimistes i enaltidors de la cultura del nostre poble, oferint la nova Biblioteca amb plena confiança de bon acolliment. 

El públic, no va ésser molt nombrós, a causa, entre altres motius, de la prematura en repartir les invitacions, però, en conjunt, l’acte resultà bastant bé. 

També hi assistiren algunes alumnes de l’Escola de Bibliotecàries i alguns mestres i mestresses, als quals complagué especialment la sala infantil, principalment.” 

1936

Inauguració popular de la Biblioteca Ignasi Iglésias, el 12 d'abril de 1936. A tocar del bus d'Iglésias, la seva vídua Emiliana Vinyes, entre Ventura Gassol, conseller de Cultura de la Generalitat -esquerra- i Carles Pi i Sunyer, alcalde de Barcelona. Foto Carlos Pérez de Rozas. AFB.

15 d’abril de 1936

“Dilluns de Pasqua, dia 13, i el 14, aniversari de la República, vàrem tenir tancada la Biblioteca.

El Diumenge de Pasqua, dia 12, va tenir lloc la festa de la nova inauguració de la Biblioteca.

Hi assistí el conseller de Cultura de la Generalitat, Sr. Ventura Gassol, l’alcalde de Barcelona,  Sr. Carles Pi i Sunyer, el delegat d’aquest districte, Dr. Cordomí, i altres personalitats.

Així mateix, assistiren a l’acte la Sra. Vda. d’Iglésias, la Comissió Pro Biblioteca Ignasi Iglésias, els representants de moltes entitats i el Director de Biblioteques Populars, Sr. Jordi Rubió.

Els Srs. Ventura Gassol i Pi i Sunyer digueren bells discursos adequats a l’acte, evocant ambdós la figura del gran poeta Ignasi Iglésias, amb paraules plenes d’emoció i sentiment patriòtic.

Programa inauguració popular de la Biblioteca Ignasi Iglésias. Abril de 1936. Fons Biblioteca Ignasi Iglésias.

El secretari de la Comissió, Sr. Tolosa, va fer un breu historial dels treballs portats a terme, fins a obtenir la Biblioteca per a Sant Andreu.

Finalment, el Dr. Cordomí va cloure l’acte amb paraules de comiat, donant mercès al públic per la seva assistència.

Abans es procedí al repartiment d’un bon lot de llibres als lectors infantils més assidus, així com foren concedides 10 llibretes de la Caixa d’Estalvis a 10 infants, dels més humils, donatiu del Dr. Cordomí.

Acabat l’acte, que començà puntualment a les 11 del matí, tingué lloc, a la Tinència d’Alcaldia, un refresc ofert als invitats principals.”
10 d’agost de 1936

 “Des del dia 19 de juliol fins a la data, la Biblioteca ha estat tancada. Durant aquests dies, Espanya i Catalunya han sofert, i estan sofrint, les horribles escenes que porta una guerra civil. A conseqüència d’una sublevació militar general a tota la República, el poble està tot en armes.

És difícil precisar la fi d’aquesta lluita espantosa entre germans. Actualment, a Barcelona, el moviment militar està sufocat, i avui, que la població ha començat a prendre el seu habitual aspecte, per indicació del nostre director, hem reprès la feina, obrint la Biblioteca al públic.

Com és natural, en circumstàncies tan especials, han vingut pocs lectors.

Aquests dies passats, si bé la Biblioteca ha estat tancada, nosaltres hem acudit al nostre treball, sempre que ens ha estat possible, car la circulació de tramvies, estava deturada.”

1937

2 de gener de 1937

“Comencem un nou any, malauradament encara amb guerra; Déu vulgui que aviat regni la pau.

Malgrat aquests temps difícils per a la cultura general, no ens podem queixar de l’impuls que pren la vida de la nostra Biblioteca. De mica en mica, va essent coneguda per Sant Andreu i cada dia podem anotar algun nou lector.”

16 de febrer de 1937

 “Rebem una nova revista catalana, Moments, molt ben presentada.

No podem observar si augmenta l’interès dels lectors per les revistes, perquè es pot dir, que no en tenim; almenys, de les estrangeres, que eren les més mirades, no en rebem cap, per motiu de la censura de guerra.”

11 de març de 1937

 “Ara fa dos dies hem sofert un fort bombardeig que ha causat moltes víctimes a Barcelona; però es veu que les bombes no espanten gens ni grans ni petits. La Biblioteca ha funcionat com sempre, i les dues sales de lectura s’han vist igualment concorregudes que en altres dies.”

8 de maig de 1937

“Hem hagut de fer vaga forçosa durant uns quants dies, perquè no hi havia tramvies, per motiu de sagnants fets(*) ocorreguts a la nostra ciutat entre alguns partits polítics.

Encara no es pot dir que tot està normalitzat, però reprenem la feina, confiant que aviat tot tornarà a la vida habitual.”[4]

19 de juliol de 1937

“A la biblioteca es nota força calma. No és estrany! Molts joves són cridats al front. Alguns s’han despedit de nosaltres. Tot això és molt trist. Déu vulgui que aquesta horrible guerra s’acabi ben aviat.”

21 d’agost de 1937

“Han visitat la Biblioteca Mister Park, director de l’Hospital d’Estrangers de Barcelona, i la seva senyora. Els acompanyava el Dr. Cordomí. Han fet grans elogis de la Biblioteca. Cosa ben rara en estrangers, parlaven català, i ben perfectament.”   

 4 d’octubre de 1937

“Hi ha molta desanimació, però no té res d’estrany perquè bombardegen molt sovint. A més, a la Sagrera hi ha hagut moltes desgràcies dins un refugi, on han mort ofegades moltes persones a causa del desbordament dels rius per les pluges torrencials d’aquesta setmana.”  

4 d’octubre de 1937

“Actualment, la preocupació de tothom és procurar-se queviures. A baix, a la Tinència d’Alcaldia, es formen unes cues importants de ciutadans, que vénen a arreglar les targetes del racionament. De vegades hi ha baralles formidables. Des de la sala de lectura es nota clarament l’aldarull.”

1938

1 de febrer de 1938

“Ahir ens va ésser impossible de venir, a causa del bombardeig. Més ben dit, de venir sí, el que va passar fou que el bombardeig ens trobà a mig camí, a la Sagrera, i ens haguérem de ficar dins un refugi molta estona. Quan va acabar, no vàrem poder trobar tramvia, i a peu retornàrem a casa.

Serà un diumenge que recordaré sempre mentre tingui memòria.”

19 de març de 1938

“Hem passat tres dies horrorosos perquè hem tingut un bombardeig que ha durat 24 hores.

Més ben dit, han sigut deu bombardeigs amb dues hores de pau en els intervals. Per aquest motiu, la Biblioteca ha funcionat amb una mica d’irregularitat, encara que no ha tancat cap dia del tot. Avui dissabte, hem respirat una mica. Ha cessat aquell horror.”

2 d’agost de 1938

“Ha passat molt de temps sense cap nota meva en el Diari. He estat un mes absent, perquè estava malalta. Una terrible desgràcia m’ha ferit, car he perdut a la guerra el meu estimat germà, ferit al front de Balaguer i mort a l’Hospital de Figueres. Déu el tingui a la seva glòria, que ja ho mereix el martiri i la seva resignació. Ja el vaig trobar mort, pobret.

No tinc energia per a res. Les dificultats augmenten de dia en dia, pel menjar, pels constants bombardeigs, pels transports etc.

 A la Biblioteca continuem el treball malgrat tot.”

1939

27 de novembre de 1939

“Hoy hemos abierto de nuevo la Biblioteca al público, después de un largo periodo de inactividad.
Desde primeros de octubre, la Srta. Bertrán y yo trabajamos activamente, revisando los libros y fichas, pues con motivo de un traslado, los libros estaban muy desordenados.

Por orden superior también hemos retirado de la sala de lectura algunos libros, de las secciones de historia y ciencias sociales.

El director accidental Sr. Bohigas visitó la Biblioteca y, después de ultimar algunos detalles referentes a su funcionamiento, quedamos en inaugurar la reapertura para el día de hoy.

Nos ha alegrado mucho la vuelta de algunos antiguos lectores, cuyo interés por la Biblioteca es patente, pues desde su inauguración no han dejado de acudir siempre.”

Des de l’entrada de les tropes franquistes a Sant Andreu de Palomar, el 27 de gener del 1936, fins a les acaballes del mes de novembre la biblioteca va romandre tancada. Molts llibres van ser exclosos del catàleg o bé pel seu contingut o bé per ser escrits en llengua catalana. S’iniciava un llarg període de repressió per part de les noves autoritats. Llegir esdevenia una porta oberta al coneixement i per aquest motiu els nous responsables de les biblioteques públiques de Barcelona havien de controlar què es llegia i com. Les bibliotecàries van haver de canviar totalment i en un temps rècord la logística de la biblioteca, ja que era organitzada en llengua catalana i calia de fer el canvi cap al castellà. A partir de la nova reobertura de la biblioteca, arran del triomf del general Franco, el Diari de la Biblioteca va ser redactat en castellà. La biblioteca va donar la possibilitat d’instrucció pública a milers d’andreuencs i d’andreuenques en una època d’escassetat cultural i de penúries econòmiques.

La Biblioteca Ignasi Iglésias era situada en origen en el segon pis de la tinença d'alcaldia del Districte IXè. Lectors l'any 1979. Fons Biblioteca Ignasi Iglésias.
 
Després de 55 anys allotjada al segon pis de la seu del Districte de Sant Andreu, l’any 1990 va ser traslladada a l’edifici Pallach, al carrer dels Segadors, i, tot just estrenat el segle xxi, va ser un altre cop traslladada a l’edifici del Centre Cultural Can Fabra (2002), llargament reivindicat com a equipament cultural per les entitats del poble, al capdavant de les quals hi havia l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar. A dia d’avui la Biblioteca Ignasi Iglésias continua al peu del canó i custodiant el fons de bibliografia local andreuenca amb una dedicació plena.

Pau Vinyes i Roig
Finestrelles 16, desembre de 2014.


   
 



[1] La Publicitat, 16 d’octubre del 1932.
[2] Benet i Morell, Josep. Memòries I. De l’esperança a la desfeta 1920-1939. Barcelona: Edicions 62, 2008.
[3] Podeu consultar d’altres fragments en el bloc del Diari de la Biblioteca www. http://diaridelabiblioteca.wordpress.com/. Editat per la Biblioteca Ignasi Iglésias.
[4] Esdeveniments provocats, el maig del 1937, per l’enfrontament armat, sobretot a Barcelona, entre forces d’ordre públic de la Generalitat i militants del PSUC, la UGT i Estat Català, d’una banda, i militants del grup CNT-FAI, grups anarquistes (com Amigos de Durruti i el POUM), de l’altra. Font: Gran Enciclopèdia Catalana.

Comentaris